«Babettes gjestebud» av Karen Blixen

Hvem er Babette?
Hvorfor kan noen bruke en formue på å lage et kulinarisk festmåltid nesten ingen skjønner å nyte? Selv sier hun at «en stor kunstner er aldri fattig».

Hovedpersonen Babette flykter i 1871 fra Paris til den lille, isolerte fiskeværet i Finnmark. I Berlevåg blir hun husholderske hos to eldre puritanske prestedøtre som gir henne hus- og hjerterom. I mange år steller Babette for søstrene, tar del i husarbeid og matlaging. Hennes eneste bånd til hjemlandet er et lotterilodd, og 14 år etter vinner hun helt uventet 10.000 franc, en enorm sum penger. Søstrene frykter at Babette nå vil forlate dem. Til deres fars hundreårsjubileum for hans fødsel, steller de sammen i stand et gjestebud, der Babette bestemmer menyen.

Karen Blixen har i denne novellen beskrevet kjærligheten for kunsten og livet. Alle lever for noe, Babette for maten, Papin for sangen, Martine og Philippa for å hjelpe andre mennesker i deres søken etter det rene, og generalen for selverkjennelsen. Det er en lettlest novelle med enkelt språk, men med dype tanker. Vel verdt å lese en kveld i høstmørket. NB! Må ikke leses på tom mage!

4 thoughts on “«Babettes gjestebud» av Karen Blixen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *