«Haiene» av Jens Bjørneboe

på evig jaktBarken Neptun seiler fra Manila oktober 1899 over Stillehavet og inn i et nytt århundre. Det er annenstyrmann Peder Jensen som fører an fortellingen om dagliglivet på båten, forholdet mellom offiserene og mannskapet, haifiske, konflikter, vennskap og naturkrefter.

Det ondes problem er et tema Bjørneboe tar opp i flere bøker. Her blir menneskenes ondskap billedliggjort som haier. «Fra fødselen til døden jages haien av ett eneste, uslokkelig begjær, av hungeren.» Ondskapen forfølger båten, og verden, på hele dens ferd. Forfatteren lar oss likevel øyne et håp og viser en mulig utvei.

Boken har et enkelt språk, men gir rom for mange bilder og tolkninger. Jeg liker hvordan Jensens fargerike beskrivelser av båtlivet etter hvert dreier seg om hans eget liv. Hittil har han trivdes best på sjøen som underoffiser, hatt nok med penger og ingen som har ventet på ham. Han har hatt full frihet. Idet han hjelper Pat ned fra masten, endres dette. Kapteinen påpeker det senere ved å si: «Har man tatt seg av et menneske, da nytter det ikke å gi noe, man må gi alt. Absolutt alt må man gi, og man skal intet ha igjen.»

Min leseopplevelse:terningkast 5

2 thoughts on “«Haiene» av Jens Bjørneboe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *