«Et glass melk takk» av Herbjørg Wassmo

et glass melk takk 16-årige Dorte blir lokket med til Sverige, i den tro at hun skal få servere på en kafé og tjene penger til hennes trengende familie i Litauen. Ganske raskt viser det seg at hun blir offer for menneskehandel og prostitusjon. Hun havner etterhvert i Norge i total isolasjon og fornedrelse.

Første halvdel av boka hadde mange likhetstrekk med Moodyssons «Lilja 4-ever»: jentenes familiebakgrunn, hvordan disse jentene blir lurt og manipulert til å gjøre noe de ikke klarer å leve med, og deres drømmeverden. Der Lilja møter barndomsvennen sin igjen, møter Dorte sin avdøde far. De har mange samtaler, noe som gjør at Dorte klarer å overleve de daglige overgrepene.

Wassmo bruker en sterk symbolikk gjennom den rene og uskyldige melken, den flytende og lokkende elven og den kalde og ufølsomme statuen. Hun bruker et enkelt språk, tilpasset en tenåring som ikke forstår norsk, men har likevel et driv som gjør at jeg vil vite hvordan det går med Dorte. Og det er vel nettopp det forfatteren ønsker, at vi skal bry oss.

Hun skriver kvalmende detaljert om kunder og oppdrag, og av og til lurer jeg på om det virkelig er nødvendig. Boken kunne nok ha vært litt kortere, for akkurat da jeg tror løsningen er nær, begynner et nytt mareritt jeg ikke hadde forutanelsen på. Jeg synes dette trekker ned helhetsinntrykket. Handlingen tværes ut i flere episoder som ikke bærer noen vei, før det hastig avsluttes litt apokryft. Budskapet er viktig, men jeg vet ikke om boka leses av dem det gjelder: sexslaver, halliker og horekunder!

Min leseopplevelse:terningkast 4

2 thoughts on “«Et glass melk takk» av Herbjørg Wassmo

  1. Jeg har sett «Lilja 4-ever», og den gjorde et sterkt inntrykk. Det er den type film du bare trenger se en gang, for du husker den så godt. Etter å ha sett den følte jeg at jeg på sett og vis forsto fenomenet «menneskehandel» litt bedre. Jeg følte i alle fall at jeg bedre kunne se enkeltskjebnene bak begrepet. Sånn sett er slike filmer og bøker kjempeviktig. Får se om jeg får tid til å lese boka etter hvert. Men det er vel sant som du sier at boka neppe blir lest av så mange i «bransjen».

  2. «Lilja 4-ever» er en sterk og gripende film. Den fungerer godt i innhold og lengde. I «Et glass melk takk» føler jeg at Wassmo skriver inn tilfeldige innfall, men vet ikke helt hva hun skal gjøre med dem. Likevel er hun flink til å beskrive håpløsheten til hovedpersonen. Selv om Dorte har muligheten til å rømme, vet hun at uansett hvor langt hun kommer, vil hun bli innhentet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *