«Avkom» av Amalie Skram

avkom«Avkom» er den fjerde og siste boka om Hellemyrsfolket. Severin, Sivert Myres sønn, har en barndoms- og ungdomstid preget av fattigdom, mobbing og fravær av omsorg og kjærlighet. Faren har økonomiske problemer og moren sliter med at hun ikke fikk mannen og livet hun ønsket seg. Severins bestevenn, Henrik Smith, kommer fra en velstående og kjærlig familie. På ulike vis flettes disse to familienes historie i hverandre, både i fortid og nåtid, og er med på å utløse Severins skjebnesvangre valg.

Amalie Skram skriver så livaktig at jeg har ingen problemer med å forestille meg hvordan det så ut i Siverts og Henriks hjem i Bergen på 1800-tallet. Karakterskildringene er sterke, selv om Severin er hovedpersonen, er det hans mor Petra som skinner igjennom. Den kontrollerende moren som aldri kan si eller vise sin mann eller barn at hun er glad i dem. Severin og søsteren Fie er slektens håp, de som kan bryte ut av familiens onde sirkel.

Skram er en rendyrket naturalist, og siden det deterministiske livssynet gjennomsyrer hennes bøker, vet jeg hvordan dette ender. Likevel håper jeg hele tiden at de skal velge annerledes, siden jeg har stor tro på menneskets frie vilje. Derfor blir slutten så hjerteskjærende trist, akkurat som første bok «Sjur Gabriel».

Min leseopplevelse:terningkast 5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *