«Menn som hater kvinner» av Stieg Larsson

menn som hater kvinnerEtter et sviende nederlag i en rettsak får Mikael Blomkvist, journalist og medeier av tidsskriftet Millennium, et gyllent oppdrag av Henrik Vanger. Den eldre finansherren har grublet de siste 40 årene på hvem som drepte hans niese Harriet, og han mistenker noen i den tjukkeste familien. Under påskudd av å skrive bok om Vanger-slektens historie, graver Mikael frem de groveste familiehemmeligheter. Han får god hjelp av datahackeren Lisbeth Salander.

Hovedpersonen Mikael er en skilt pappa i 40-årene med en fast elskerinne, og noen damer på si. Han har en god utdannelse og ei god stilling som settes på spill, ikke ulik mange andre krimhelter. Det som gir det ekstra piffet på det som etterhvert blir en trilogi, er Lisbeth. Hun er en asosial, autistisk 24-åring med verge, som klarer å systematisere og knekke gjeldende koder.

Dette er knallbra skrevet! Historien har mange klassiske elementer i seg, det lukkede rom-mysteriet, leserens mulighet til å delta aktivt, ei gammel gåte som avsløres bit for bit, og får aktualitet i nåtidens hendelser, løsningen som ikke ligger langt unna, men har en viss bismak. Metodene er de samme, men verktøyene er nye.

Min leseopplevelse:terningkast 6

11 thoughts on “«Menn som hater kvinner» av Stieg Larsson

 1. Dette er en veldig bra bok, jeg er helt enig i din karakter!

  Bok #2 er vel ute i innbundet utgave på Svensk tror jeg og bok #3 er ventet til høsten.

  Synd at han er død, for han er en super forfatter.

 2. Bok to er ute på norsk, og bok tre er ute på svensk. Begge særdeles lesverdige, selv om jeg har en følelse av at han kanskje ikke ble helt ferdig med treeren før han døde.

 3. Jeg leser den akkurat nå, men tror ikke jeg vil si at Lisbeth er autist? Hun er innesluttet og feiltolket, men autist? Uenig! 🙂

 4. Forfatteren kommer grundig tilbake til Lisbeth i bok to og tre, så der får dere svaret på om hun er autist 😉

 5. Radiohode: Det var vel Mikael som «diagnostiserte» Lisbeth på slutten av boka, da han vurderte bl.a. hennes fotografiske hukommelse, evne til å se mønstre i kaos og vanskeligheter med menneskelig kontakt. Gleder meg til å bli bedre kjent med henne. Står i lånekø på biblioteket for bok nr. 2.

 6. Har lest alt for lite de siste årene – dine bokanmeldelser får meg til å få lyst til å lese igjen. Denne boka tror jeg nok at jeg må skaffe meg når lange og gode feriedager øyeblikkelig står for døra.

 7. Radiohode: Mikael er ingen fagmann på det feltet, så han bare antar. Ingunn (ovenfor) sier vi får vite mer i de andre bøkene. Gled deg til fortsatt spennende lesing!

  P.S.: Jeg røper aldri viktige avsløringer i bøker, til folk som ikke har lest dem. Hvis jeg skulle ta meg i å gjøre det, så skal jeg komme med en spoileralert :). Du kan trygt lese videre i bloggen min.

 8. Millenium-serien er driiit bra ! Og jeg leste den bare ved en tilfeldighet for et år siden da jeg var 12 år gammel.
  Jeg angrer ikke i det hele tatt på at jeg åpnet boka «Menn som hater kvinner». Stieg Larsson er en merkverdig forfatter som hadde et enormt stort talent når det kommer til skriving, spesielt krimromaner. Jeg vil bare takke ham, selv om han for lengst er død, for å ha gitt meg og tusenvis av andre en god leseropplevelse. Bøkene hans er et bevis på at lesing er magisk, du forflytter deg til en helt annen verden full av spenning. Synd at den fjerde boka ikke kom ut, ! 🙁

 9. Jippi: Det er synd Stieg Larsson er død, men han fikk likevel fortalt og fullført den fabelaktige historien om Lisbeth Salander – posthumt.

  Jeg er veldig spent på om denne utrolige jenta klarer å bli gjenskapt på film.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *