«Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?» av Johan Harstad

Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?Mattias er en stavangergutt, født samme dag som den første månelandingen, og som vet hva han er: en gartner gift med sin ungdoms kjæreste. Plutselig mister han alt – og vet ikke hva han skal ta seg til. Ved en tilfeldighet blir han en av beboerne på Fabrikken, et rehabiliteringssenter for psykiske pasienter på Færøyene. Gjennom paralleller til romfart, oppvekst og dagens hendelser, prøver Mattias å finne veien videre.

Hovedpersonen velger bevisst å være nummer to og er fornøyd med det, i likhet med Buzz Aldrin, hans helt, som var nr. to på månen etter Neil Armstrong i 1969. Mattias vil ikke stikke seg ut og sette spor, men heller være et usynlig tannhjul som behøves. En feiging, tenker jeg i første omgang, men etter hvert som jeg blir kjent med ham, vil jeg heller kalle ham en «survivor».

Selv om forfatteren er 10 år yngre enn Mattias, klarer han å sette hovedpersonen i sammenheng med det som ellers skjer i verden, i Norge og i verdensrommet på akkurat det tidspunkt det refereres til. Og det er mange referanser. Dette er en oppvekstroman fra min tid. Ordene som kommer, bare skilt med kommaer, fungerer ofte, men blir til tider plaprende. Siden selve handlingen ikke alltid går i noen retning, lurer jeg på om boken vil ha en slutt etter 633 sider. Det har den. Opptil flere. Boka tar opp mange eksistensielle spørsmål, og etterhvert som svarene kommer, spør jeg: var det ikke mer?

Min leseopplevelse:terningkast 4

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *