«Den tidsreisendes kvinne» av Audrey Niffenegger

Den tidsreisendes kvinneEn kromosomfeil gjør at Henry reiser i tid, både i fortid og framtid. Han kan ikke kontrollere det selv, hverken tidspunkt, sted eller varighet, og kan ikke ta med seg noe fra den tiden han er i, ikke engang tannfyllingene. På en slik reise treffer han Clare for første gang, hans fremtidige kone, bare at hun nå er 6 år og han er 36. Egentlig treffes de først når Clare er 20 og Henry er 28. Spørsmålet er om kjærligheten tåler rom- og tidforflytning, der den ene innehar mer kunnskap om deres forhold enn den andre, og ingen er synkron med den tiden de lever i.

Uansett hvilken kunnskap Henry har om det som har skjedd og det som skal skje, forteller han at vi skal gripe tiden og leve livet fullt ut der vi er. Det er det han selv vil, til tross for alle fordeler det er ved nærmest å være allvitende. Selv oppsøker han en lege som kan finne ut hvorfor han reiser i tid og hvordan man kan hindre det. Problemet er at Henrys alder hopper frem og tilbake i hans tidsreiser, uten noe mønster, mens Clare eldes normalt. De må nærmest møtes på nytt hver gang de treffes.

Selv om Henrys sykdom og tidsparadokset ikke blir godt nok forklart (forfatteren har et ganske deterministisk livssyn), alle detaljer ikke klaffer og samfunnets nysgjerrighet og nyhetsinteresse mangler, synes jeg det en rørende kjærlighetshistorie som etterhvert åpenbarer seg. Clare og Henry forteller vekselvis om å bli forlatt og forlate, vente og møtes igjen på ulike vilkår.

Min leseopplevelse:terningkast 5

8 thoughts on “«Den tidsreisendes kvinne» av Audrey Niffenegger

  1. Ah. Jeg forguder denne boken. Jeg blir helt varm om hjertet når jeg leser den. Og jeg er livredd for hva som vil skje med filmatiseringen. Det er liksom Brad Pitt og Jennifer Aniston som har kjøpt rettighetene til manuset (riktignok før de ble skilt). Wæh.

  2. Dette er, så langt, den beste boken jeg har lest i år (ga den 10/10 stjerner). Så alltid for meg Henry som en Russel Crowe-type. Og etter at jeg så «Stranger Than Fiction» tror jeg Maggie Gyllenhaal hadde gjort en nydelig Clare.

  3. Russel Crowe ville ha blitt en god Henry. Han må han en enorm utstråling, tror jeg, siden han ofte fremstilles som en mann med dårlig rykte. Han er åpenbart Clares første forelskelse, men jeg lurer på om hun ville ha blitt sammen med ham, hvis det ikke var for at hun traff ham før hun egentlig skulle treffe ham. De har jo ikke så mye annet til felles enn historien som kommer til å skje, eller har skjedd.

  4. Ellen: «jeg lurer på om hun ville ha blitt sammen med ham, hvis det ikke var for at hun traff ham før hun egentlig skulle treffe ham.»

    Ifølge Henry traff hun ham før hun egentlig traff ham, fordi hun allerede hadde truffet ham. Grunnen til at Henry begynte å dra tilbake i tid og treffe Clare som liten jente, var fordi han allerede hadde truffet henne i sin nåtid. Disse turene til Clares barndom er fortiden for Henry, selv om de på daværende tidspunkt er nåtid for Clare. Skjønner?

  5. Stian: Jeg skjønner, men det jeg lurer på er om Clare ville ha valgt Henry og blitt sammen med ham da hun var 20, hvis han ikke hadde reist i tiden og blitt en del av hennes barndom og ungdom. Ville hun umiddelbart ha invitert ham på kafé etter møtet i biblioteket, og ville hun ha blitt etter å ha oppdaget at han fremdeles var i et forhold?

    Det ble vel aldri sagt at tidsreisene var knyttet opp mot noe som som skjedde i nåtiden. Det var ikke alltid han traff personer han kjente f.eks. da han havnet i parkeringshuset eller forskjellige plasser på biblioteket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *