«Fyret» av P.D. James

FyretEt mistenkelig dødsfall på øya Combe, gjør at førstebetjent Adam Dalgliesh sammen med etterforskerne Kate Miskin og Francis Benton-Smith flys inn til dette skjermede feriestedet for utvalgte gjester. Det viser seg å være forfatteren Nathan Oliver som henger fra fyret, og det spekuleres i om det er selvforskyldt eller et mord. Det blir en kamp mot klokka, da det bryter ut en dødelig sykdom og øya må isoleres.

Dette er en klassisk krimfortelling med det «lukkede rom»-mysteriet. Forfatteren bruker god tid til å presentere alle beboerne på øya, relasjonenene de har til hverandre og spre mistanker. Hun lar også politietterforskerne ha et kjærlighetsliv, uten at det blir for plagsomt. I denne boka trer Miskin frem bak skyggen fra Dalgliesh. Han må trekke seg tilbake, og Miskin får vise hva hun er god for.

Dette er den første boka jeg har lest av James, men jeg har sett flere TV-filmatiseringer. Jeg har hatt inntrykk av at Dalgliesh i beste krimfortellingsånd legger frem sine tanker og bevis i et jevnt tempo, slik at seerne/leserne klarer å følge sporene. I «Fyret» får han plutselig hele løsningen ut av intet da han er helt for seg selv. Det trekker ned.

Min leseopplevelse:terningkast 4

One thought on “«Fyret» av P.D. James

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *