«Stolthet og fordom» av Jane Austen

Stolthet og fordom Elizabeth Bennet og hennes 4 søstre er i gifteklar alder. Det beskjeftiger moren deres i alle situasjoner pga. arverettigheter og økonomi. Hun lar ingen anledning gå i fra seg, og den rolige og jordnære faren, Mr. Bennet, er hennes motstykke. De eldste søstrene Jane og Elisabeth har ofte lange samtaler om deres mulige friere og ektemenn. Står stolthet og fordom i veien for å finne en god livsledsager?

Det tar en tid før jeg blir kjent med alle personene og klarer å skille dem fra hverandre, men etter hvert forstår jeg at det er Lizzy/Elizabeth som er den sentrale skikkelsen. Jeg liker hennes uredde vesen, hun har bein i nesa, er rett på sak og tør å si i fra. På denne måten kommer hun på kant med den rike Mr. Darcy. I begynnelsen synes hun han er kjedelig og usosial, men synet endrer seg etter hvert som veiene deres krysses.

Til tross for en lang innledning om sosial omgangstone på den engelske landsbygda på slutten av 1700-tallet, er det her flere gryende kjærlighetsforhold starter. Spenningen øker, og jeg må innrømme at Austen klarer å vekke mitt engasjement, 200 år etter hun skrev boka! Dette er tidløs dramatikk.

Min leseopplevelse:terningkast 5

2 thoughts on “«Stolthet og fordom» av Jane Austen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *