«Jane Eyre» av Charlotte Bronté

Jane EyreDa jeg har lest flere bøker enn jeg har skrevet om, vil anmeldelsene komme litt hulter til bulter i tiden fremover. Denne boka anbefales på det sterkeste, enten som gjen- eller nylesing!

Foreldreløse Jane vokser opp hos sin følelseskalde tante Reed, som etter kort tid sender henne på fattigskolen Lowood. Der lærer hun seg nøysomhet, flittighet og gudfryktighet. 8 år senere får hun jobb som guvernante for Adele Varens på Thornfield Hall, og innleder et nært forhold til den 40-årige godseieren Edward Rochester. Godset har mange rom og hemmeligheter, akkurat som herr Rochester. Er Janes kjærlighet sterk nok til å tåle det?

Jeg må innrømme at boka har ikke fristet meg til å lese den tidligere, før jeg så første episode av BBCs nyinnspilling på NRK nå i november. Jeg var henført og måtte bare få tak i den. I løpet av få dager ble den slukt.

Selv om boken til tider kan ligne en ukebladroman, lar jeg meg fascineres av Jane. Hun er intelligent, tar ingenting som en selvfølge, lar seg ikke vippe av pinnen og har alltid et svar på lager. Hun vil være en selvstendig kvinne som velger etter hjertet, og takker ikke ja til første ekteskapstilbud.

Ved at forfatteren lar Jane fortelle som jeg-person, blir det med ett mer nært og dramatisk. Rochester forblir en mystisk person, helt til han åpner seg for Jane – ja, faktisk får vi ikke vite alt før tjenerne forteller Jane om hans innsats. Dette er en spennende kjærlighetshistorie som passer for romantiske og politiske jenter i alle aldre. Go Jane!

Min leseopplevelse:terningkast 6

6 thoughts on “«Jane Eyre» av Charlotte Bronté

 1. Hei!

  Charlotte Brontè skriver fantastisk!

  Ser du også skriver om Torborg Nedreaas. Vil gjerne dele et sitat fra henne, som jeg er veldig glad i; «Alt gikk i stykker, men bare for å avsløre ny herlighet, nye eventyr..»

  Ha en fortsatt fin dag!

  Mvh Jorunn

  http://www.jorunnsverden.com

 2. Takk for bok omtalene! De er kjekke å lese – jeg er nettopp ferdig med Sara Gruens «Water for Elephants». Anbefales! 🙂

 3. Ser vi har ganske lik smak når det kommer til bøker. Selv har jeg nylig anskaffet både Jane Eyre og Stardust på orginalspråket, og de står klare i hylla (må bare bli ferdig med de to jeg leser nå). Gleder meg til å lese begge. Og siden du likte dem lover det bra 🙂

 4. Jorunn: Takk for fint sitat!

  Randi: Boktipset ditt er tatt med i fremtidig leseliste 🙂

  Mildrid: Du har mye bra lesing foran deg!

 5. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » Rapport fra leseåret 2007

 6. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » 15 bøker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *