«Det mørke tårn IV – Trollmannen og glasskulen» av Stephen King

trollmannen og glasskulenI grove trekk strekker boka seg over tre tidsperioder. Den første tar opp tråden fra forrige bok. Roland, Eddie, Susannah og Jake er inne i monotoget Blaine som raser gjennom Ødemarken, og må finne på en gåte som toget ikke klarer å løse, ellers vil de møte den visse død. Den andre handler om Rolands fortid som ung revolvermann på 14-15 år. Sammen med vennene Alain og Cuthbert er de ka-tet, og kommer over den post-apokalyptiske byen Hambry i Mejis der det foregår noe i det skjulte. Midt oppi dette forelsker Roland seg i vakre Susan Delgado, borgermesterens frille. Den tredje tar oss tilbake til Mellomverdenen, i et pestbefengt Kansas med saragdgrønt slott, der det nye ka-tet søker etter strålens vei og det mørke tårn.

Den ville togturen og gåtekonkurransen er den mest spennende delen. Vil de klare å stille den utlimate gåten, som gjør at de kan vinne livet? Dessuten får man som leser en gjennomgang eller repetisjon av både logiske og ulogiske gåter. Likevel er det Susannah og Rolands kjærlighet som er hovedhistorien. Selv om jeg vet fra første bok at dette ender tragisk, er det vakkert og fengslende. I tillegg får man vite mer om Rolands familie og følgesvenner.

Sammen med bok 2 er dette den beste (hittil) av «Det mørke tårn»-serien. Den har mange kryssreferanser til «Trollmannen av Oz» og andre Stephen King-bøker, spesielt «The Stand». Etterhvert får jeg en følelse av at de fleste bøkene King har skrevet henger sammen. Selv kommenterer han dette i etterordet, at alle ender opp i Mellomverdenen en plass. Den eneste ulempen er at boka er for lang. 931 sider gjør at det blir noen dødperioder.

Min leseopplevelse:terningkast 5

One thought on “«Det mørke tårn IV – Trollmannen og glasskulen» av Stephen King

  1. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » Tegneserien “Det mørke tårn - Legenden blir til”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *