«Ut og stjæle hester» av Per Petterson

petterson.jpg67-årige Trond Sander har trekt seg tilbake, og nyter sitt otium på et avsidesliggende hus på Østlandet. Tiden går til renovering av huset, radiolytting og turer med hunden Lyra. Fortiden kommer uventet på ham da han treffer naboen Lars Haug, som viser seg å være en barndomskamerat.

Tankene går tilbake til 1948 da Trond og faren tilbrakte sommeren på ei sæter. Det var den sommeren han opplevde en familietragedie på nært hold, fikk sin seksuell oppvåkning og ble bedre kjent med faren sin. Som den 15-åringen han er, mistenker han faren for å ha andre hensikter med turen, men i ettertid blir han fortalt hva faren egentlig gjorde under 2. verdenskrig.

Jeg liker språket. Det er enkelt, lite dramatisk og hverdagsfilosofisk, selv om det er kompliserte forhold som beskrives. Begynnelsen litt for rolig etter min smak, men spenningen bygger seg opp etter hvert som barndommen banker på døra. Likevel synes jeg der er for mange løse tråder på slutten. Noen ekstra sider eller en epilog hadde gjort seg.

Min leseopplevelse:terningkast 4

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *