«Bienes hemmelige liv» av Sue Monk Kidd

Lily vokser opp i Sør-Carolina sammen med faren T. Ray, i visshet om at hun forårsaket morens død da hun var 4 år. På 14-årsdagen i 1964 følger hun den svarte barnepiken Rosaleen, som skal registrere seg som stemmerettsvelger. Hvite ungdommers provoserende oppførsel, gjør at Rosaleen havner i fengsel. Lily hjelper henne å flykte, og sammen rømmer de til en birøkterfarm drevet av de tre svarte søstrene May, June og August. Her finner hun etterhvert det hun leter etter.

Bakteppet er rasemotsetningene på 60-tallets USA, men er noe nedtonet da boka konsentrerer seg om hvordan Lily opplever dem. Det som driver boken frem, er hennes søken etter morens minne. Ønsket om å vite hva som skjedde den skjebnesvangre dagen for 10 år siden, hvorfor moren hadde et bilde av en sort madonna og hvordan moren kunne forlate henne.

Språket er så levende og detaljert at man nærmest kjenner lukten og smaken av hele honningproduksjonen. Som leser blir jeg betatt av og trukket inn i Marias døtre-kulten, på samme måte som Lily blir betatt av dette kvinne- og arbeidsfellesskapet. Jeg kjenner varmen, gleden og sårheten. Dette er en bok jeg vil anbefale alle kvinner som søker/har søkt etter sin bakgrunn.

Min leseopplevelse:terningkast 5

3 thoughts on “«Bienes hemmelige liv» av Sue Monk Kidd

  1. Denne boka (på engelsk) har stått lenge i bokhylla mi. Spørs om den ikke må til pers snart. 😉

  2. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » «Granateplene» (2009) av Sue Monk Kidd og Ann Kidd Taylor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *