«Synnøve Solbakken» av Bjørnstjerne Bjørnson

Torbjørn er født og oppvokst på Granlien-gården på skyggesiden av dalen. Fra farssiden har han arvet et voldsomt temperament og havner ofte i slagsmål, men stygg ordbruk er tillært av gårdsgutten Aslak. Synnøve bor på Solbakken, på den solfylte siden av dalen, og er både flink og vakker. Da Torbjørn ser henne for første gang i kirken som barn, må han kjempe om hennes gunst. Slik fortsetter det til voksen alder. Kan Synnøve temme Torbjørns natur?

Bjørnson har en egen fortellerstil som gjør alle hans historier lette å lese, og hans debutbok er ingen unntak. Selv om Synnøve Solbakken er skrevet som en føljetong for Illustreret Folkeblad (i 1857 og kom ut senere samme år i et samlet hefte), er det sammenheng og flyt mellom kapitlene, og utgjør en helhetlig roman på ca. 100 sider. Spenningen er om Torbjørn klarer å holde seg unna slossing og banning, slik at Synnøve kan presentere ham for foreldrene sine.

Jeg synes dermed boka er på sitt mest spennende da Torbjørn velter et vognlass og må hente hjelp på Nordhaug-gården der det holdes bryllup. En bryllupsfest Torbjørn tidligere har takket nei til, for han er redd for at han skal begynne å slåss.

Min leseopplevelse:terningkast 5

3 thoughts on “«Synnøve Solbakken» av Bjørnstjerne Bjørnson

  1. Hei,
    Prøver å finne Jane Eyre på norsk, og kom over bloggen din hvor du har anmeldt den:)
    Hvor kjøpte du boken din?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *