«Kristin Lavransdatter – Kransen» av Sigrid Undset

Kristin er oppdratt til et liv i gudsfrykt og til å bli et godt koneemne på 1300-tallet. Faren Lavrans er utadvendt og allvitende, mens moren Ragnfrid er tungsindig og omsorgsfull. I 15 års-alderen blir hun bortlovet til Simon Darre, men da Arne blir drept av Bentein for hennes skyld og lillesøsteren Ulvhild blir invalid, vil hun gå i kloster. Der treffer hun Erlend, en vakker mann med en fortid som ikke passer til Kristins liv. Hun trosser sin familie og venner, og de lover hverandre evig troskap, noe som de ikke kan eller vil se følgene av.

Dette er middelalderromantikk fra Gudbrandsdalen som man blir påtvunget i ungdomssåra, og som jeg ikke har lest før nå. Boka blir hevet et hakk da slutten forteller om Kristins foreldre, hvilke håp de hadde da de var unge, hva de fikk og hva de gjorde med det. Det understreker bare Kristins valg, og gjør meg som leser mer nyfiken på om det var til det beste for henne.

Kristin er lys, Erlend er mørk – og slik setter forfatteren karakterene og handlingen i kontrast. Hvis jeg hadde lest boken tidligere, hadde jeg syntes Kristins valg var det rette, i dag som forelder selv, skjønner jeg foreldrenes tanker bedre. Boken beskriver hennes kjærlighet til familien, til Erlend og til Gud. Det siste blir litt i overkant …

Min leseopplevelse:terningkast 5

3 thoughts on “«Kristin Lavransdatter – Kransen» av Sigrid Undset

  1. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » Rapport fra leseåret 2008

  2. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » 15 bøker

  3. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » «Kristin Lavransdatter – Korset» (1922) av Sigrid Undset

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *