«Alberte og Jakob» av Cora Sandel

Alberte Selmer vokser opp sammen med broren Jakob i et «fattigfornemt» sorenskriverhjem i Nord-Norge. Hun liker å lese og studere, men familien har ikke råd til mer enn sønnens utdannelse. Selv om Alberte hjelper Jakob, klarer han ikke å følge opp skolens pensum og stikker av til sjøs. Alberte må gå hjemme sammen med moren for å lære seg å bli husmor, en rolle hun ikke trives i, og blir skremt da hun oppdager at venninnene hennes tilpasser seg.

Boken er full av kontraster. Alberte er varm når hun våkner om morgenen, men iskald om kvelden. Broren Jakob er utadvendt og strever på skolen, mens Alberte er innadvendt og skoleflink. Det forventes at Alberte skal være yndig og finne seg en ektefelle innenfor sin stand, mens hun selv føler seg stygg og tiltrekkes av Cedolf, Jakobs tvilsomme venn.

Albertes liv er visst ganske likt Cora Sandels, eller Sara Cecilie Margareta Gjørvel Fabricius som hun egentlig heter. Gjennom Alberte forteller forfatteren at kvinner trenger ikke å gjøre det som er forventet av dem, «snart er det atter en dag» – men den blir hard. Likevel synes jeg det er mye utenomsnakk, og det tar litt for lang tid før dette kommer frem. I tillegg lurer på hvordan det går med Jakob. Kanskje det skrives mer om det i de 2 neste bøkene i Alberte-trilogien.

Min leseopplevelse:terningkast 3

3 thoughts on “«Alberte og Jakob» av Cora Sandel

  1. Det skrives nok mer om Alberte enn Jakob i de neste bøkene, kan faktisk ikke huske ham i det hele tatt. Men gled deg til den neste boka, Alberte og friheten, den er min absolutte favoritt! Men så hadde jeg allerede en Paris-bohem i magen da jeg leste boka (reiste dit som au pair året etter), det spilte kanskje inn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *