«Vår ære og vår makt» av Nordahl Grieg

Dette er et skuespill som kom ut for første gang i 1935. Ditlef, Freddy og Konraden er skipsredere i Bergen som utnytter sjøfolk som Vingrisen og Henry i en periode mellom 1917 og 1935. I mellom disse ytterpunktene befinner engelskmannen Cummingham seg som antageligvis er en engelsk spion, og agent Olsen som blir hyret av den tyske spionen Wegener.

Forskjellene mellom rike og fattige kommer frem både i kulisser, holdninger og replikker. Rederne øser i seg champagne, mens arbeiderne på handelsskipene må øse vann ut av livbåter etter torpedering. Ditlef og Freddy bor i monumentale og praktfulle hjem, mens agent Olsen har en mørk og klam stue.

Nordahl Grieg svarer Bjørnsons tekst til sangen «Den norske sjømann» som inneholder tekstlinjen «vår ære og vår makt har hvite seil oss brakt». Han retter en flengende kritikk mot skipsredernes utbytting av sjøfolk under 1. verdenskrig. Skuespillet er historisk viktig, men jeg synes forfatteren kunne ha brukt mer tid på å utvikle karakterene blant sjøfolkene, eller kuttet ned persongalleriet. Både de og konene/kjærestene deres blir en udefinerbar menneskemengde.

Min leseopplevelse:terningkast 4

One thought on “«Vår ære og vår makt» av Nordahl Grieg

  1. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » Rapport fra leseåret 2008

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *