«Erasmus Montanus eller Rasmus Berg» av Ludvig Holberg

Rasmus Berg kommer hjem til foreldrene på landsbygda, etter å ha studert latin i København. Han har endret vaner, skiftet navn til Erasmus Montanus og ønsker å disputere med andre lærde. Hverken storebroren Jacob, hans kommende svigerfar eller bygdefolket liker hans briljering i diskusjonsteknikk og naturvitenskapelige syn om at jorda er rund og ikke flat. Det er bare hans foreldre som støtter ham og landsbyboerne synes situasjonen er uholdbar.

«Comoedie udi fem acter» er et satirisk skuespill som ble skrevet i 1722, men kom først ut i 1731. Jeg har lest «Festudgaven» fra 1922, der språket er noe gammeldags, men etter noen sider med høytlesing ble jeg vant til det. Verre er det med alle latinske fraser, som sikkert er morsomme dersom man kan latinsk. Holberg henvendte seg dermed til de med en viss akademisk utdannelse – borgerskapet.

Erasmus er ikke lett å like, han er overlegen, hoverende, egoistisk og mer opptatt av form enn innhold. Det viser hans bruk av syllogisme. Han bruker to spektakulære premisser, men konklusjonen er ikke en logisk følge av premissene. Hans verdenssyn om at jorden er rund og ikke flat, kommer ikke av vitenskapelig begrunnelse, men fordi hoveddyden til en «Philosopho» er å forsvare til det ytterste det man en gang har sagt. Hans bror Jacob (egentlig den klokeste av dem) stiller da det viktigste spørsmålet: «Om I vinder i Disputatzen, hvad vil da følge deraf? (…) Jeg vilde gierne vide, at naar Monsøren vinder Disputationen, om Per Degn da strax blir forvandlet til en Hane?»

Min leseopplevelse:terningkast 4

3 thoughts on “«Erasmus Montanus eller Rasmus Berg» av Ludvig Holberg

  1. Takk for skryt, Ellen 🙂 . Prøvde å kommentere i din blogg, men fikk det ikke til da jeg ikke har Blogger-, OpenID-, LiveJournal-, Typepad-, WoedPress- eller AIM-identitet …

  2. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » Rapport fra leseåret 2008

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *