«Kniven på strupen» av Kjartan Fløgstad

Siden dette er min første Fløgstad-bok, hadde jeg ingen forventninger til den annet enn vaskeseddelen og et lite utdrag som sa at dette er en thriller. Det tok en stund før jeg kom inn i forfatterens ordspill og dobbeltbetydninger, og fremdriften i egen lesing var sakte. Først på side 82 går startskuddet for spenningen.

Banksjef Gust. Heimstad blir skutt, og Ann Dante, Stegg Nerud og Bjørn Blakke stikker av med et helikopter fra industribyen Lovra. De går under jorden, samtidig som flere blir involvert i saken deres. Etterhvert viser det seg at det dreier seg om mye mer enn det man først trodde. Internasjonale handels- og finansforbindelser, både lovlige og ulovlige, har tilknytning til hovedpersonene.

Som sagt leker Fløgstad seg med ord og her er et eksempel: «Har du tenkt på? sa ho. Kvifor det heiter å høyra til, å høyra heime? Er det det at du høyrer kor du høyrer til? Med øyrene? Slik at for å vita kor du høyrer heime, må du gå etter lyden?» […] «Eg høyrer ingenting. Eg for min del høyrer ikkje ein lyd.» «Og det er den lyden du må gå etter, for å vita kor du høyrer til?» (s. 27)

I ettertid er det blitt meg fortalt at det er en kriminal-satire og kritikk av 80-tallets jappetid. Tror nok jeg må lese boka en gang til, før jeg blir helt ferdig med den.

Min leseopplevelse:terningkast 3

2 thoughts on “«Kniven på strupen» av Kjartan Fløgstad

  1. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » Kniven på strupen - igjen

  2. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » 15 bøker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *