«Rødby-Puttgarden» av Helle Helle

Søstrene Jane og Tine bor sammen i en blokkleilighet i Rødby i Danmark på 80-tallet. Begge jobber som ekspeditriser i parfymeavdelingen på ferga mellom Rødby-Puttgarden. Jane forteller om deres forhold til menn i nåtiden og gir sporadiske tilbakeblikk blir barndommen.

Helles knappe og presise setninger, gjør at handlingen får et visst tempo, selv om det ikke skjer så mye. Jeg får på følelsen av at alle venter på noe, og det som skjer nå, ved bokens handling, er bare for å få tiden til å gå. Til tross for det lette språket, dialoger for det meste, ligger mørket og lurer.

Det er Jane som forteller om seg selv og hennes søster. De er hverandres motsetninger; Tine er spontan og utadvendt, mens Jane er tilbaketrukken og skoleflink. Etterhvert forteller hun om moren og hennes forhold til menn, noe som påvirker søstrene i stor grad. Jeg kunne gjerne ha tenkt meg å lese mer om dem, derfor synes jeg boka slutter litt for brått.

Jeg synes Helle har fanget 80-tallet i en glasskule eller en silo: «Av og til tenkte jeg på meg sev som en silo i utkanten av et jorde. Jeg visste ikke hva som var inni. Kanskje var det ingenting. Jeg tenkte også på hvordan andre så på meg. De måtte gjerne legge merke til meg, men helst ikke mer enn det. Jeg sa det til Tine: – Jeg føler meg som en silo. Hun rynket brynene. – Har du lagt på deg igjen, da? Da får vi spise råkost en stund.»

Min leseopplevelse:terningkast 4

One thought on “«Rødby-Puttgarden» av Helle Helle

  1. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » Rapport fra leseåret 2008

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *