«Is-slottet» av Tarjei Vesaas

11-årige Siss er lederen i jentegruppa, og da Unn kommer ny i klassen, vil Siss gjerne ha henne med. Hun er unnvikende, men etter en stund inviterer hun Siss hjem. De oppdager at de er like og har følelser de ikke har hatt før. Unn har en hemmelighet som hun ikke har fortalt til noen, men vil dele den med den nye venninna si. Siss føler ubehag og vil ikke høre. Morgendagen blir skjebnesvanger.

Vesaas er på sitt beste i jentenes fascinasjon av isslottet. Unns opplevelser er så nær, og Siss’ savn er hjerteskjærende.

Siss og Unn er to jenter som i utgangspunktet er to motpoler, både i indre egenskaper og av ytre miljø. Tilhørighet og vennskap – ensomhet og isolasjon. Likevel føler de en dragning til hverandre og finner ut at de er ganske like. De utfyller hverandre og blir dermed en helhet.

Jeg klarer ikke helt å slippe Unn. Hun er en gåte og nøkkelen til forståelsen av boka. Hennes vandring inn i is-slottet er ikke planlagt, og kan være et bilde på hennes vandring i eget sinn og selvbevissthet.

Min leseopplevelse:terningkast 5

2 thoughts on “«Is-slottet» av Tarjei Vesaas

  1. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » Rapport fra leseåret 2008

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *