«Den fremsynte» (1870) av Jonas Lie

Jonas Lie David Holst etterlater seg opptegnelser om Nordland og livet hans, etter sin død. Det viser seg etterhvert å være en beretning om hans store barndomskjærlighet: naboen og prestedatteren Susanne. De blir sammen rundt konfirmasjonstider og holder det skjult fordi de er ennå er så unge. David er synsk og arvelig disponert for sinnsykdom, og etter anbefaling fra doktoren blir han sendt til Trondenes for å studere. Forholdet til Susanne blir satt på en hard prøve.

Historien pakkes inn i et mystisk og grøsseraktig skjær. Det hele starter med et uvær som kun noen få mennesker våger seg ut i og skrallende porter. Senere fortelles det om drauger og fremsynte mennesker. David selv er fremsynt og ser situasjoner som kommer til å hende. I tillegg ser han gjentatte ganger ei vemodig, eldre dame med ei rose.

Dette er Jonas Lies debutroman, og gir «søringer» et innblikk i nordlendingers liv, som ikke har vært gjort siden Petter Dass på 1600-tallet. Han beskriver været, geografi, næringsliv, myter og sagn med stor innlevelse. Likevel synes jeg det tar litt for lang tid, halve boka faktisk, før han kommer inn på historien om Susanne og David.

5 thoughts on “«Den fremsynte» (1870) av Jonas Lie

  1. Jeg har aldri lest noe av Jonas Lie. Burde jeg gjøre noe med det? Hva skal jeg lese først, mon tro?

  2. Så bra med sånne anbefalinger/book reviews (eller hva man skal kalle det)! Liker å få tips fra folk som har lest noe 😉

  3. Knirk: Hvis du skal ha kjennskap til norsk litteraturhistorie, er ikke Jonas Lie å komme unna, siden han nevnes som en av de 4 store forfatterne (de andre: Bjørnson, Kielland og Ibsen) som var toneangivende innenfor den realistiske litteraturen. Min favoritt fra denne tidsperioden er forøvrig Amalie Skram, men jeg er heller ikke uvenner med Ibsen.

    Dette er min første Lie-bok, så jeg kan ikke anbefale andre bøker av ham. Det jeg liker ved denne boken er beskrivelsene av Nordland og nordleningene, samt Susannes urokkelige tro på kjærligheten.

    Mie: Så fint at du kan finne tips fra denne bloggen 🙂

  4. Takk for bok omtale😊 kjekt at du har skrevet om det her i bloggen. Har lurt litt på denne boka. Sett at det fins så mange opplag og trykk av den. Nå vet jeg bittelitt mer. Er ellers enig om Amalie Skram og hennes bøker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *