«Gylvaginning» (ca. 1220) av Snorre Sturlason

gylvaginning_2 Kong Gylve lurer på hvorfor åsafolket får alt til å gå etter viljen deres. Er det egne evner eller overnaturlige makter? Han omskaper seg til en gammel mann og drar til Åsgard. Æsene ser han komme og lager synkvervinger (synsbedrag) mot ham. Tre høvdinger; Høg, Jamhøg og Tredje tar i mot ham og svarer på alle hans spørsmål. Han får blant annet vite om verdens opphav, æsene, daglige gjøremål og større hendelser i Åsgard, Ragnarok og livet etterpå – det vi i dag kaller norrøn mytologi.

Den yngre Edda, eller Snorre-Edda, er sannsynligvis et forsøk på å redde skaldekvad og norrøn mytologi og litteratur, som holdt på å dø ut på grunn av kristendommen. Den er delt inn i 3 deler, der «Gylvaginning» er den første. Og muligens for å slippe gjennom den kristne sensuren, blir hele mytolgien fortalt som et synsbedrag.

Snorre Sturlason henviser til andre tekster, spesielt kvad i fra Den eldre Edda, og «Gylvaginning» kan gjerne leses samtidig med disse. Han utfyller og forklarer dem, og siden den ikke er skrevet i eddametrikk, er den enklere å lese enn f.eks. Voluspå. Det er rett og slett en grei innføring i eldre , nordisk gudelære.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *