«Kvitebjørnen» (1906) av Rasmus Løland

Kvitebjørnen

Det er lenge siden jeg har skrevet bokmeldinger, men nå som jeg har bedre tid, vil de komme fortløpende. Denne ble jeg ferdig med i 23. mai:

«Kvitebjørnen» er en fortsettelse på boka «Det store nashornet» som kom i 1900, og er en av de første norske barnebøkene skrevet ut i fra barnas synsvinkel. Vi følger guttene Pål, Gunnar, Kolbjørn og Andres, fra 9-12 år, fra «Den første snøsundagen» til «Isfossen og vårblomen», gjennom vinteren til våren. De bor i ei bygd i Ryfylke, akkurat som forfatteren, preget av pietisme og gudsfrykt. Gjennom lek og fantasi utvikler de redskap til å møte voksenverdenen.

Boka kan leses på flere plan, og man må kanskje være voksen for å se de  indre handlingsplanene. Løland er kritisk til lekmannskristendommen han selv var utsatt for, og lar barna svare de voksne, være ulydige, rømme hjemmefra og dagdrømme, uten å moralisere. Til og med når de bygger den store kvitebjørnen i snø, lager snøhule inni den og blir med på dens vandring mot Nordpolen, lar han samfunnets rangorden få gjennomgå i kongens hall.

Guttene blir ikke beskrevet enkeltvis, opplevelsene er kollektive, de gjør ting sammen og har felles erfaringer. Selv om de vokser opp i et strengt og kristent miljø, skildres det et rikt folkeliv på en humoristisk måte. Historiene om bestemor, Lamma-Lars og Bekafanten er uforglemmelige.

4 thoughts on “«Kvitebjørnen» (1906) av Rasmus Løland

 1. Hei,
  kjenner du noe til Rasmus Løland og vet du hvor Valstad er?

  Han tilba min grandtante som likevel dro til Amerika

 2. Trond!
  Hvalstad er i Asker, og Rasmus Løland budde der, på garden Labråtendei hjå Hulda og Arne Garborg, dei siste leveåra. Han ligg gravkagt på Asker kyrkjegard og Asker mållag legg kvar 17. mai ned blomar på grava hans.
  Det kom for nokre år sidan ut ein stor biografi om han. Og han har ein eigen plass på Ryfylke museum på Sand i Suldal kommune.
  Du finn mykje stoff om RL på nett og ymse bibliotek.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *