«Kristin Lavransdatter – Korset» (1922) av Sigrid Undset

korset Korset er det tredje og avsluttende bindet i romansyklusen om Kristin Lavransdatter på 1300-tallet. Det har gått to år siden sist, Kristin og Erlend har flyttet tilbake til Jørundgård, men har ingen nære venner annet enn Ramborg og Simon. De er uenige om sønnenes oppdragelse og fremtidsutsikter, noe som til slutt fører til at Erlend flytter til Haugen, en øde fjellgård. Begge prøver å tilnærme seg hverandre, men stiller krav som den andre ikke vil innfri.

Boka er delt inn i tre deler: Frendsømd, Skyldnere og Korset. I første del ligger synsvinkelen mye hos Simon og hans oppgjør med Kristin, hans store kjærlighet. I andre del kulminerer konfliktene mellom ektefeller og frender med dødelig utgang. I siste del forsones Kristin med sin samvittighet og svartedauden bryter ut.

Kristin strir med de samme sentrale temaene som tidligere: kjærligheten til familien, kjærligheten til det annet kjønn og kjærligheten til Gud. Hun klarer ikke å forene disse, og sliter når hun må velge bare en av de tre. Ved at dette blir belyst i tre bøker, fra Kristin er 8 år til hun er en gammel dame, gjør at man som leser har bedre muligheter til å forstå hennes dilemmaer og valg.

Min leseopplevelse:terningkast 5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *