«Nedstörtad ängel» (1986) av Per Olov Enquist

nedstortadangel I løpet av 6 kapitler utspiller 4 hendelser seg: Den ene handler om forteller-jegets drømmer og søken etter sin døde far. Den andre er om K som er overlege på Ulleråkers sykehus og hans kones anstrengte forhold til hverandre, og om deres forhold til gutten som har drept ei mindreårig jente. Den tredje er om Ruth Berlau som behandles for alkoholisme og bærer på en gipsavstøpning av Bertold Brechts dødsmaske. Den fjerde handler om Pasqual Pinon som ble født med et kvinneansikt i pannen, Maria, som beveger leppene, men har ingen stemme annet enn den Pinon hører i hodet sitt.

På en merkelig måte infiltreres disse fire historiene i hverandre gjennom hele boka. Karakterene er lik og låner trekk fra hverandre for å understreke dette. Alle strever med kjærlighetsforhold og spørsmålet om menneskelighet dukker jevnlig opp. Hovedpersonen reflekterer over at det er slutt på monstre og misfostre pga. medisinske forbedringer. «De har gjemt dem i oss, kan man si», konkluderer han.

Det virker som om forfatteren har klippet opp de fire historiene og sydd dem sammen usymmetrisk. Selv sier han i sin biografi «Ett annat liv» at boka ble til i en periode da han var nøktern fra alkohol i bare noen timer på morgenen. Dette kan nok ha påvirket skriveprosessen og oppbygningen av boka. Hvis man undersøker navnene på karakterene, åpenbarer det seg historier som kinesiske esker som fungerer som undertekster. Etterhvert som man leser boka i sin groteskhet, oppdager man skjulte perler i form av papirlapper og drømmer.

One thought on “«Nedstörtad ängel» (1986) av Per Olov Enquist

  1. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » Leseåret 2009

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *