«The Catcher in the Rye » (1951) av J.D. Salinger

catcher in the rye_3 16-årige Holden Caulfield ønsker ikke å legge ut om sin gørrkjedelige bakgrunn, men i løpet av sin reise hjem på juleferie forteller han om foreldrene, søsknene, naboene, lærerne, romkameratene og klassekameratene. Det viser seg at han er utvist fra Pencey Prep, som er er ei aktet og godkjent skole, fordi han strøk i for mange fag. I redsel av foreldrenes reaksjon vil han ikke dra raskeste vei hjem, og opplever noen hektiske døgn i New York.

Som 17-åring ser Holden tilbake på sitt selvsentrerte liv. Han er midt i mellom barndom og voksenliv; han hater alle (unntatt lillesøstra og sin døde storebror), er depressiv, har store forventninger, blir ofte skuffet og klarer ikke å se seg selv i situasjonenene han forteller om.

Boka er skrevet i «stream of consciousness»-stil ut i fra Holdens tankerekker og med en 17-årings ordforråd, der noen uttrykk gjentas litt for ofte og gir ingen mening. Språkmessig blir det for dårlig for min smak. Innholdsmessig ville jeg nok ha likt den bedre hvis jeg hadde lest den som tenåring. Det er mulig at klassikerstemplet ødela litt av lesingen, jeg trodde den skulle være mye bedre.

Min leseopplevelse:terningkast 4

One thought on “«The Catcher in the Rye » (1951) av J.D. Salinger

  1. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » Leseåret 2009

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *