«Twilight» av Stephenie Meyer

Jeg er raskere til å lese enn å skrive, så mine skriftlige leseopplevelser kommer litt i rykk og napp. Nå vil jeg anmelde en bokserie jeg på mange måter synes er litt vanskelig å skrive om, da jeg er nødt til å komme med spoilere på rekke og rad hvis jeg skal omtale bok 2, 3 og 4. Det er i mot mitt prinsipp å røpe slutten, men handlingen i neste bok sier jo hvordan forrige bok ender! Et dilemma! Derfor anbefaler jeg dere som leser denne serien om å vente med å lese hva andre har skrevet og sagt om bøker som kommer etter den du leser i akkurat nå. Har du ikke lest noen av dem: sett i gang!

twilight 17-årige Bella Swan flytter til faren i Forks og får raskt nye venner på skolen, men interesserer seg mer for Edward Cullen, en merkelig og mystisk medelev. Han overser henne totalt, helt til hun utsettes for fare og han avslører hvem han egentlig er – «a cold one» – en vampyr! Det forvirrer og forlokker dem begge, og de utvikler et umulig forhold mellom et menneske og en vampyr.

Dette er den klassiske kjærlighetshistorien om hvordan to individer møtes, blir uløselig knyttet til hverandre, men deres forskjellige bakgrunn gjør at omgivelsene ikke aksepterer deres forhold. I tillegg er det humor, magi (de fysiske lovene oppheves) og god dialog. Bella kan nok virke klumsete og tiltrekker seg ulykker i fleng, men er likevel reflektert og handlekraftig.

Selv om jeg er mye eldre enn målgruppa til Stephenie Meyers bøker, gir hun meg sommerfugler i magen til siste punktum. Hun får meg til å tenke tilbake på min egen ungdomstid, men multipliserer det med unaturlige hendelser, og dermed ser man den konfliktfylte brytingstiden i et annet perspektiv. Bella setter ord på det vi jenter til alle tider har slitt med når det gjelder selvbilde, venner, det å ikke passe inn og forelskelse.

Min leseopplevelse:terningkast 6

6 thoughts on “«Twilight» av Stephenie Meyer

  1. Dette var ikke helt etter min smak, ikke på noe vis. men jeg ser hvordan elevene kaster seg over dette og de tilhører da tross alt målgruppen og dermed tror jeg at jeg, som ungdomsskolelektor og av hankjønn, skal la din vurdering telle her. Dette er litteratur som passer for den mer enn gjennomsnittlig kyndige hunkjønnselev. 😀 Senest i dag opplevde jeg at to elever i klassen min, uavhengig av hverandre, valgte å sitte inn i friminuttet for å lese Stephenie Meyer på engelsk. Slik kan man uansett ikke motstå. 😀

  2. Jeg leste den også på engelsk, litt for at det er greit å vedlikeholde språket, men også for at utvalget av bøker i sommerferien var ganske så begrenset. Jeg stod å veide den i hånden tidligere i år, men la den i fra meg siden jeg ikke var så lysten på vampyrer og ungdomslitteratur. Nå har jeg lest alle 4 🙂

  3. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » «New Moon» av Stephenie Meyer

  4. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » «Eclipse» av Stephenie Meyer

  5. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » «Breaking Dawn» (2008) av Stephenie Meyer

  6. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » Leseåret 2009

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *