«Frankenstein» (1818) av Mary Shelley

FrankensteinUnge doktor Victor Frankenstein er forgjord etter kjemi og alkymi. Han er drive av det teknologiske imperativ, trass i åtvaringane frå lærarane sine som ser mot opplysningstida. Då han skaper liv av restar frå menneskelege lik og elektrisitet, står han ovanfor eit etisk dilemma; kan skaparen krevje noko frå sitt produkt, eller er han i gjeld til det han skapte?

Fire menneske veddar om kven som kan skrive den beste skrekkhistoria etter ein keisam og regnfull dag. To av dei fullførar veddemålet, og Shelley sitt bidrag er «Frankenstein – eller den moderne Prometevs». Den reknast for den fyrste science fictionhistoria, sidan ho er den fyrste til å kombinerer teknologi og vitskap med det som kan bli mogeleg i framtida.

Shelley levde i ei tid då industrialiseringa skaut fart og ein var skeptisk til snøggleiken og nyvinningane. I dag er me skeptiske til genteknologi og miljøet – og me står ovanfor dei same problemstillingane. Dette er ei bok me framleis kan grøsse og tenkje litt over.

Mi leseoppleving:terningkast 5

5 thoughts on “«Frankenstein» (1818) av Mary Shelley

  1. Så bra! Har ikkje kome så langt i den, men synest det er artig å lese om Kreta, der eg ferierte i sommar 🙂

  2. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » Leseåret 2009

  3. Hei!
    Har nettopp fullført Frankenstein (på engelsk) og har et lite spørsmål til deg. Står det i den norske oversettelsen at Victor er doktor? Dette undrer meg litt i tilfelle, fordi han ikke var annet enn en student i originalhistorien (så vidt jeg vet ble han doktor først i filmene).

  4. Det er fire år sidan eg las boka, så eg hugsar ikkje alle detaljane. Eg trur det, men eg er ikkje sikker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *