«En verdensomseiling under havet» (1870) av Jules Verne

Romanen er bygd opp av mange fantastiske hendingar på slutten av 1800-talet, der mannskapet på ubåten Nautilus opplever undervass-skogar, gedigne skjell, angrep av ein gigantisk blekksprut, ferda under Sør-Polen, monsterstorm og oppdaginga av det gløymte Atlantis.

Eg-personen professor Pierre Aronnax blir saman med tenaren Conseil og harpuneren Ned Land, tatt til fange av kaptein Nemo. Gjennom Aronnax blir vi lesarar meir kjent med den gåtefulle Nemo. Kven er han? Kvifor har han valt bort livet på landjorda? Kva søkjer han etter? Men eg synest ikkje boka gjev noko konkrete svar. Då vippar eg mellom det geniale og utilfredsstillande.

Om eg hadde lese denne då eg var yngre, ville eg har blitt fascinert over eventyret, oppfinningane og mysteriet. No som eg er (mykje) eldre, vil eg ha meir. Kva var målet med Nemo si reise under havet? Han forklarar metodar og innretningar i minste detalj (til det keisame) til Aronnax, kvifor fortel han då ikkje det viktigaste? Plottet er som sagt genialt, men eg blir ikkje tilfredsstilt.

Mi leseoppleving:terningkast 4

One thought on “«En verdensomseiling under havet» (1870) av Jules Verne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *