2007

Bøker jeg har lest i 2007:

24.10 – «Stolthet og fordom» av Jane Austen. Elizabeth Bennet og hennes 4 søstre er i gifteklar alder. Det beskjeftiger moren deres i alle situasjoner pga. arverettigheter og økonomi. Hun lar ingen anledning gå i fra seg, og den rolige og jordnære faren, Mr. Bennet, er hennes motstykke. De eldste søstrene Jane og Elisabeth har ofte lange samtaler om deres mulige friere og ektemenn. Står stolthet og fordom i veien for å finne en god livsledsager?

02.12 – “Jane Eyre” av Charlotte Bronté.Foreldreløse Jane vokser opp hos sin følelseskalde tante Reed, som etter kort tid sender henne på fattigskolen Lowood. Der lærer hun seg nøysomhet, flittighet og gudfryktighet. 8 år senere får hun jobb som guvernante for Adele Varens på Thornfield Hall, og innleder et nært forhold til den 40-årige godseieren Edward Rochester. Godset har mange rom og hemmeligheter, akkurat som herr Rochester. Er Janes kjærlighet sterk nok til å tåle det?

22.12 – «Muleum» av Erlend Loe. “Vi styrter. Vi elsker deg. Gjør hva du vil. Pappa.” Julie er 18 år da hun mottar denne SMSen fra faren som, sammen med moren og broren Tom, dør i en flyulykke i Afrika. Hun sitter alene igjen i en villa verd 15-20 millioner og vet ikke hvordan hun skal takle livet, det eneste hun ønsker er å dø. I sine dagboknotater, som hennes psykolog “psykogeir” har anbefalt henne å skrive, forteller hun om sine reiser jorden rundt i selvmordsforsøk.

21.12 – “Ved neste nymåne” av Torborg Nedreaas. Herdis fra “Trylleglasset” og “Musikk fra en blå brønn” har blitt 11 år, og handlingen strekker seg frem til hun blir 15. Hun veksler mellom å bo hos moren og faren, som har stiftet ny familie på hver sin kant av Bergen, på slutten av 1. verdenskrig og de første årene etter krigen. Fra å være ei jente som nekter å stå på geledd og synge i jentekoret, må hun etter hvert ta stilling til om hun skal konfirmere seg.

04.12 – “Løvekvinnen” av Erik Fosnes Hansen. Eva Arctander er født i 1912 med hår over hele kroppen, fra isse til ankel, den forsvinner ikke og hun må lære seg å leve med det. Moren dør under fødselen, og hun vokser opp i et skjermet miljø sammen med faren, som er stasjonsmester på en jernbanestasjon. I tillegg til vanlige utfordringer i barne- og ungdomsåra, må hun streve med å være annerledes og utstøtt.

15.11 – “Musikk fra en blå brønn” av Torborg Nedreaas. Dette er en fortsettelse på novellesyklusen ”Trylleglasset” og oppveksten til Herdis, men kan også leses separat. Herdis er i småskolealder da hun oppdager at moren lyver, men hun vet ikke hvorfor. De trygge rammene rundt barndommen slår sprekker da foreldrene skiller seg, 1. verdenskrig blir mer åpenbar og Herdis kommer i puberteten. Gjennom hennes øyne blir vi (bedre) kjent med familien, nabolaget og byen Bergen.

30.10 – ”Boktyven” av Markus Zusak. 9-årige Liesel Meminger får et nytt fosterhjem i Himmelgaten i Molching, en forstad til München. Hun blir nært knyttet til fosterfaren som spiller trekkspill og lærer henne å lese, jøden Max som skjules i kjelleren deres, nabogutten Rudy Steiner og ordførerfruen med biblioteket. Og så stjeler hun bøker. Med hjelp av bøkene klarer hun å motivere og inspirere både seg selv og de rundt henne under 2. verdenskrig.

10.10 – «Fyret» av P.D. James. Et mistenkelig dødsfall på øya Combe, gjør at førstebetjent Adam Dalgliesh sammen med etterforskerne Kate Miskin og Francis Benton-Smith flys inn til dette skjermede feriestedet for utvalgte gjester. Det viser seg å være forfatteren Nathan Oliver som henger fra fyret, og det spekuleres i om det er selvforskyldt eller et mord. Det blir en kamp mot klokka, da det bryter ut en dødelig sykdom og øya må isoleres.

11.08 – «Jenta som lekte med ilden» av Stieg Larsson. «Det finnes ingen uskyldige. Derimot finnes det ulike grader av ansvar.» Slik forklarer Lisbeth Salander sin tilstedeværelse da Dag Svensson og Mia Bergman blir drept. Hun er hovedmistenkt i drapet på paret som er på teskelen til å avsløre trafficking mellom Sverige og Øst-Europa gjennom tidskriftet Millennium. Journalist Mikael Blomkvist, som er bindeleddet mellom Lisbeth og de drepte, har vanskelig for å tro at hans tidligere researcher er skyldig, og det blir et kappløp mellom politiet, media og trafficking-miljøet for å finne henne.

05.08 – «Orkestergraven» av Unni Lindell. Siv Ellen Blad blir drept på vei hjem fra jobb. Hun er musiker og spiller for tiden bratsj i en oppsetning av Svanesjøen. Det blir politietterforsker Cato Isaksens oppdrag å finne morderen blant den dreptes familie, medmusikanter, leieboere og kolleger i deltidsjobben hennes. Plutselig får morderen overtaket og blander seg inn i Isaksens travle familieliv.

04.08 – «Øst for Eden 1 og 2» av John Steinbeck. Til tross for farens forskjellsbehandling av sønnene Charles og Adam gjennom hele oppveksten, flytter de sammen som voksne og driver en gård. En dag finner de en forslått kvinne utenfor huset deres, Adam gifter seg med henne uten å vite noe om hennes bakgrunn, og bosetter seg i Salinas i California. Tjeneren Mr. Lee og vennen Hamilton blir gode oppdragere til Adams tvillingsønner Caleb og Aron, da moren forlater dem og faren stenger verden ute.

16.07 – «Den tidsreisendes kvinne» av Audrey Niffenegger. En kromosomfeil gjør at Henry reiser i tid, både i fortid og framtid. Han kan ikke kontrollere det selv, hverken tidspunkt, sted eller varighet, og kan ikke ta med seg noe fra den tiden han er i, ikke engang tannfyllingene. På en slik reise treffer han Clare for første gang, hans fremtidige kone, bare at hun nå er 6 år og han er 36. Egentlig treffes de først når Clare er 20 og Henry er 28. Spørsmålet er om kjærligheten tåler rom- og tidforflytning, der den ene innehar mer kunnskap om deres forhold enn den andre, og ingen er synkron med den tiden de lever i.

03.07 – «Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?» av Johan Harstad. Mattias er en stavangergutt, født samme dag som den første månelandingen, og som vet hva han er: en gartner gift med sin ungdoms kjæreste. Plutselig mister han alt – og vet ikke hva han skal ta seg til. Ved en tilfeldighet blir han en av beboerne på Fabrikken, et rehabiliteringssenter for psykiske pasienter på Færøyene. Gjennom paralleller til romfart, oppvekst og dagens hendelser, prøver Mattias å finne veien videre.

18.06 – «Menn som hater kvinner» av Stieg Larsson. Etter et sviende nederlag i en rettsak får Mikael Blomkvist, journalist og medeier av tidsskriftet Millennium, et gyllent oppdrag av Henrik Vanger. Den eldre finansherren har grublet de siste 40 årene på hvem som drepte hans niese Harriet, og han mistenker noen i den tjukkeste familien. Under påskudd av å skrive bok om Vanger-slektens historie, graver Mikael frem de groveste familiehemmeligheter. Han får god hjelp av datahackeren Lisbeth Salander.

30.05 – «Cell» av Stephen King. Teknologien overvinner menneskeheten og sender ut «The Pulse» via mobiltelefonnettet. Alle som snakker i mobiltelefonen 1. oktober får viruset, hjernene deres rebooter og gjør dem til aggressive, telepatiske flokk-zombier. Tegneserieskaperen Clayton Riddell er i Boston og observerer fenomenet fra sidelinjen, da han for tiden ikke har en tilgjengelig mobiltelefon. Bekymringene for hans sønn og ekskone i Maine, gjør at han samler en liten gruppe med «normies» og legger på vei nordover for å finne dem.

07.05 – «På kjøret» av Jack Kerouac. Rotløse og eventyrlystne Sal Paradise er en ung forfatter i New York City. Sammen med Dean Moriarity, hans venn og inspirasjonskilde, legger han ut på en reise på tvers av 50-tallets USA. Som to motpoler, naive Sal og gale Dean, opplever de store byer, jazzklubber, søvnige forstader, kafeer, jordbruksområder, Mexico og bordeller. De griper øyeblikket, møter gamle venner og finner nye, samtidig som de også finner seg selv.

30.03 – «Det mørke tårn III – Ødemarken» av Stephen King. I bok nummer 3 (av 7) av «Det mørke tårn»-serien, er Ka-tet (en gruppe mennesker bestemt av skjebnen) samlet og fullstendiggjort. Roland, Eddie, Susannah og Jake (som ble drept i bok 1, men kommer tilbake!) går via Strålens vei for å finne Det mørke tårn, som står der de 6 strålene krysser hverandre. De passerer cyborg-voktere, et sted med bare gamlinger, en by ødelagt av kriger ingen vet hvordan ble startet og et psykotisk fjernstyrt tog.

10.04 – «Det mørke tårn II – de utvalgte» av Stephen King. «De utvalgte» er en direkte oppfølger av «Revolvermannen», første bok i «Det mørke tårn»-serien. Roland fortsetter jakten på Det mørke tårn i en verden som har gått videre. På stranden ved Vesthavet står 3 dører som han må åpne for å finne de utvalgte følgesvennene sine. Han går inn i parallelle verdener og treffer/blir narkomane Eddie Dean på 1980-tallet, schizofrene Odetta Holmes på 1960-tallet og seriemorderen Jack Mort på 1970-tallet.

26.03 – «De beste blant oss» av Helene Uri. Ved Futurisktisk lingvistikk på Blindern jobber noen-og-tretti-årige Pål Bentzen som språkforsker. Han har et godt øye til den eldre professoren Edith Rinkel og ellers alle damebein på instituttet. Hans forskerinspirasjon og kjærlighetsliv tar først av da han møter Nanna Klev, som muligens har formelen til å forstå alle verdens språk, og som spør ham om hjelp.

17.03 – «Talismanen» av Stephen King og Peter Straub. Jack Sawyer er en 12 år da hans mor holder på å dø av kreft. Han får et oppdrag i å reise fra øst- til vestkysten av USA, for å finne talismanen som kan redde moren hans. Hvis han klarer det, hjelper han også dronningen i «Territoriene», en parallell verden til vår egen. Han kan flippe mellom disse to, og finner ut at de fleste har sine «liker» i den alternative verdenen, til og med bygninger og hendelser. Det blir et kappløp mellom Jack og den avdøde farens samarbeidspartner.

06.03 – «Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land» av Dag Solstad. Knut Pedersen ser tilbake på sitt liv. Da han ble lektor i Larvik høsten 1968, søker han etter en meningsfylt hverdag, og blir medlem i det som kommer til å bli det kommunistiske partiet AKP (ml). Her blir han kjent med Jan Klåstad, turnuslegen Nina Skåtøy og hans tidligere elev Werner Ludal. Til tross for at utopiene brister, tror han fremdeles på det frie samfunn basert på absolutt likhet.

21.02 – “Avkom” av Amalie Skram. “Avkom” er den fjerde og siste boka om Hellemyrsfolket. Severin, Sivert Myres sønn, har en barndoms- og ungdomstid preget av fattigdom, mobbing og fravær av omsorg og kjærlighet. Faren har økonomiske problemer og moren sliter med at hun ikke fikk mannen og livet hun ønsket seg. Severins bestevenn, Henrik Smith, kommer fra en velstående og kjærlig familie. På ulike vis flettes disse to familienes historie i hverandre, både i fortid og nåtid, og er med på å utløse Severins skjebnesvangre valg.

12.02 – «Eremittkrepsene» avv Anne B. Ragde “Eremittkrepsene” er en direkte oppfølger til “Berlinerpoplene” og kan vanskelig leses uavhengig av hverandre. Torunn, 37-åringen som plutselig blir odelsjente på Neshov, er den som binder småhistoriene og personene i boka sammen. Alle står overfor viktige valg i livet. Torunn må velge mellom et urbant Oslo som hundeterapeut eller landlige omgivelser som griseoppdretter. Tor, hennes far, må velge om han vil fortsette som grisebonde, avvikle driften eller la Torunn overta gården. Bestefaren har et stort ønske om å komme på et hjem. Margido, hennes onkel, lurer på om han skal flytte og Erlend, hennes yngste onkel, må overveie familieutvidelser.

31.01 – «Et glass melk takk» av Herbjørg Wassmo. 16-årige Dorte blir lokket med til Sverige, i den tro at hun skal få servere på en kafé og tjene penger til hennes trengende familie i Litauen. Ganske raskt viser det seg at hun blir offer for menneskehandel og prostitusjon. Hun havner etterhvert i Norge i total isolasjon og fornedrelse.

14.01 – «Harry Potter og Halvblodsprinsen» av J.K. Rowling. Før Harry Potter skal begynne på sitt sjette skoleår på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom, oppsøker rektor Humlesnurr ham i sitt gompehjem hos Dumlingene. Han ønsker å gi Harry enetimer slik at han er bedre rustet i kampen mot Voldemort og hans malacruxer. Nye lærere ansettes i eliksirer og forsvar mot svartekunster, og Harry imponerer professor Snilehorn i eliksirer fra Halvblodsprinsens lærebok. Harrys mistenksomhet mot Draco Malfang og Slur tilspisser seg, og får til slutt med seg den gamle Humlesnurrlegionen, til tross for Ronny og Hermines skeptisime.

03.01 – «Harry Potter og Føniksordenen» av J.K. Rowling. I den 5. boka (av 7) om Harry Potter får han kjennskap til Føniksordenen, før han begynner på sitt 5. år på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Ordenen som ble stiftet av trollmenn for å bekjempe Voldemorts mørke krefter før Harry ble født, begynner nå å samle seg igjen. På Galtvort blir det et tøft år med endring av husregler og pensum, da Uffert blir den nye professoren i forsvar mot svartekunst og forbyr bl.a. praktisering av formler. Noen elever, med Harry, Hermine og Ronny i spissen, starter en hemmelig treningsklubb med øvelser i trylleformler. Det kommer godt med i Føniksordenen kamp mot Voldemort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *