2009

Bøker jeg har lest i 2009:

23.12 – “Granateplene” (2009) av Sue Monk Kidd og Ann Kidd Taylor. «En mor-datter historie» er undertittelen. Forfattaren av bl.a. «Bienes hemmelige liv», amerikanske Sue Monk Kidd, reflekterer over sitt liv saman med dottera Ann Kidd Taylor. Sue er i 50-åra, kjenner at overgangsalderen tynger og strever med skrivesperre. Ann er i 20-åra, får avslag på ein jobbsøknad og veit ikkje heilt kva ho skal gjere med livet sitt. Dei legg ut på tre utanlandsreiser i tre forskjellige livsfasar; til Hellas, Tyrkia og Frankrike.

12.12 – “Varsleren” (2009) av Karin Fossum. Det idylliske nabolaget blir brått revet opp då foreldra finn spedbarnet deira i ein blodpøl, 70-åringen som finn dødsannonsen hennar i avisa og rullestolbrukaren som blir henta av gravferdsbilen. 17-årige Johnny Beskow keiar seg og står bak desse gutestrekane som etterkvart utviklar seg til å handle om angsten for døden. Det endar med døden, men kven var det som valda situasjonen?

30.11 – “På vegne av venner” (2009) av Kristopher Schau. Dødsannonsar underteikna «på vegne av vener» har kommunale gravferder, då avdøde ikkje har nokon nære etterlatne att. Kristopher Schau les ein artikkel i Aftenposten om nett det at noko døyr i einsemd og gravleggjast med berre prest og gravferdsagent tilstades. I ei tid med arbeidsløyse set Schau i gang eit prosjekt om at han skal vere der i dei siste 15-20 minuttane dei einsame har på jorda.

22.11 – “Øya” (2007) av Victoria Hislop. I si utryggleik over framtida, søkjer engelske Alexis Fielding bakover i mora si ukjende fortid i Hellas. På Kreta fortel venninna til mora om oldemora, bestemora og mora sine sterke historier i fiskarlandsbyen Pláka og den lille øya Spinalónga, Hellas sin største leprakoloni. Deira liv gjer at Alexis får ryggrad og påverkar hennar val.

03.10 – “Frankenstein” (1818) av Mary Shelley. Unge doktor Victor Frankenstein er forgjord etter kjemi og alkymi. Han er drive av det teknologiske imperativ, trass i åtvaringane frå lærarane sine som ser mot opplysningstida. Då han skaper liv av restar frå menneskelege lik og elektrisitet, står han ovanfor eit etisk dilemma; kan skaparen krevje noko frå sitt produkt, eller er han i gjeld til det han skapte?

27.09 – “Ingen må vite” (2008) av Aina Basso. Ingeborg er 14 år i 1734. Ho lev saman med mora, halvbroren Peder og stefaren Gabriel på ein gård i ei kystbygd i Noreg. Då mora vert tilkalla ved barnefødslar, forgrip stefaren seg på Ingeborg. Utan sjanse til å kunne fortelja om løyndomen til nokon, får ho ei ny von da ho treff husmannsguten Mikkel.

26.09 – “Den onde viljen” (2008) av Karin Fossum. Barndomsvenene Jon, Alex og Philip drar på hyttetur til Dødvannet. Då dei er i båt på vatnet, hoppar ein av dei over bord, medan dei andre ikkje gjer noko for å unngå det. Sejer og Skarre er sat på saken, og får ekstra mykje å gjere då dei finn eit til lik i eit vatn i nærleiken. Fins det ein samanheng, kva er linken, kva slags brotsverk er gjort, og kven er eigentlig den skuldige?

23.09 – “Siste leveåre” (1933) av Olav Duun. I den siste boka i trilogien om Ragnhild trur Håkon at han har berre eit år att å leve. Han er i gjeld oppover øyra og vil døy med ære. Ragnhild held maska då husbonden forlet henne og blir verande ein stad vest i havgapet.

05.08 – “Ragnhild” (1931) av Olav Duun. I andre bok i Ragnhild-trilogien, må Ragnhild bøte for drapet på svigerfaren Didrik. Husbonden Håkon har ikkje kontakt med henne medan ho soner i fengsel, og då ho kjem ut jagar han henne frå Stavsund. Svigermor Tale legg ut for å finne henne, slik at ho kan redde sonen, sonesonen og garden deira.

23.08 – “Norwegian Wood” (1987) av Haruki Murakami. Då 37-årige Toru Watanabe høyrer «Norwegian Wood», ser han attende på livet i Tokyo på slutten av 60-talet. Det er då dei mest gjennomgripande omveltingane i livet hans skjer, han byrjar å studere, flyttar heimafrå, får nye vener og mister gamle. Han utviklar nært venskap til Naoko og Midori, to totalt forskjellige jenter.

20.08 – “Breaking Dawn” (2008) av Stephenie Meyer. Til slutt går Bella med på avtalen om å gifte seg med vampyren Edward, for sjølv å kunne bli vampyr. Dei lever lukkelege bryllaupsdagar på ei øy utanfor Brasil, og Bella blir gravid. Denne unike kombinasjonen vekkjer interesse hjå mange, den mektige slekta Volturi i Italia er på vakt. Alle vampyrar i verda må ta standpunkt, medan Bella kjempar for sitt liv mot fosteret som har monstrøse krefter.

05.08 – “Eclipse” (2007) av Stephenie Meyer. En horde med nyfødte vampyrer står bak en serie med mord i Seattle, de skaper frykt og store avisoverskifter, etterhvert viser det seg at de er på vei mot Forks i Washington. Det fører til en rekke følelsesmessige valg; Vampyren Edward er redd for at dette kan skade kjæresten og mennesket Bella og søker hjelp hos varulven Jacob for å beskytte henne, Jacob elsker Bella, men hun har vanskeligheter med å kombinere vennskapet til Jacob og kjærligheten til Edward.

28.07 – “New Moon” (2006) av Stephenie Meyer. Da Bella fyller 18 år og får et papirkutt på fingeren, skjønner vampyren og kjæresten Edward hvilke farer han utsetter henne for som menneske og reiser vekk. I sin ensomhet prøver Bella å gjenoppbygge seg selv, og finner glede i å være sammen med barndomsvennen Jacob. Likevel savner hun Edward, og oppdager at han snakker i hodet hennes hvis hun oppsøker fare.

24.07 – “Twilight” (2005)  av Stephenie Meyer. 17-årige Bella Swan flytter til faren i Forks og får raskt nye venner på skolen, men interesserer seg mer for Edward Cullen, en merkelig og mystisk medelev. Han overser henne totalt, helt til hun utsettes for fare og han avslører hvem han egentlig er – «a cold one» – en vampyr! Det forvirrer og forlokker dem begge, og de utvikler et umulig forhold mellom et menneske og en vampyr.

19.07 – “The Catcher in the Rye” av J.D. Salinger. 16-årige Holden Caulfield ønsker ikke å legge ut om sin gørrkjedelige bakgrunn, men i løpet av sin reise hjem på juleferie forteller han om foreldrene, søsknene, naboene, lærerne, romkameratene og klassekameratene. Det viser seg at han er utvist fra Pencey Prep, som er er ei aktet og godkjent skole, fordi han strøk i for mange fag. I redsel av foreldrenes reaksjon vil han ikke dra raskeste vei hjem, og opplever noen hektiske døgn i New York.

13.07 – “Kalde hjerter” av Gunnar Staalesen. Hege Jensen, ei prostituert kvinne, engasjerer privatetterforsker Varg Veum for å finne venninna og kollegaen Maggi Monsen som er forsvunnet. Det viser seg at Maggis bor har rømt fra fengselet på samme tidspunkt. I jakten for å finne dem, rulles det opp bitre minner om en stjålet barndom omgitt av kalde hjerter.

03.07 – “Se deg ikke tilbake” av Karin Fossum. Ei 6-årig jente meldes savnet, men dukker opp mange timer senere sammen med Raymond, en mann med Downs syndrom. Ved en tilfeldighet forteller jenta om deres oppdagelse av et lik ved et skogstjern. Det viser seg å være 15-årige Annie Holland. Konrad Sejer og Jacob Skarre etterforsker saken, og kan ikke finne noen som har til hensikt å drepe skoleflinke, sportye og barneglade Annie. Derfor er det noe som skurrer.

30.06 – “Mørkemannen” av Unni Lindell. Cato Isaksen og Marian Dahle fortsetter sitt turbulente samarbeid som politietterforskere i en ny sak. Ei dame i 50-årene blir observert av naboer da hun dyttes utenfor balkongen sin i 7. etasje på Stovner og dør. Dette bringer dem til en campingplass i Østfold, der en ansatt frykter for livet og ei kvinne har blitt voldtatt og drept flere år tidligere. Marian fatter mistanke om at disse sakene kan ha sammenheng.

28.06 – “Det mørke tårn V – Ulvene” av Stephen King. På vei mot det mørke tårn møter Roland, Eddie, Susannah og Jake mennesker fra Calla Bryn Sturgis, en landsby i Mellomverdenen som trenger hjelp mot ulvene. De er noen mystiske vesener med laservåpen og hester som kommer til landsbyen ca. hvert 20. år, og tar med seg et barn fra hvert tvillingpar. Senere kommer de bortførte tvillingene tilbake som brekt, tilbakestående og enorme av vekst. Det er bare noen dager til neste angrep og Ka-tet må planlegge en måte å hindre det på.

25.06 – “Pitbull-Terje blir ond” av Endre Lund Eriksen. I den tredje boken om Pitbull-Terje og Jim har de begynt på ungdomsskolen. Med alle myter om hvordan livet som ungdomsskoleelev er i baklomma, prøver de å finne på noe å gjøre i fritiden. De løser det på forskjellige måter: Terje drar på ungdomsklubben, blir kjent med Ben-Ronny og gjengen hans. Jim blir med i Juvente som jobber for rusgiftfri utvikling, fred og like rettigheter for alle.

24.06 – “Hodejegerne” av Jo Nesbø. Roger Brown jobber i Alfa, et hodejegerfirma som ansetter folk i toppstillinger, og er lykkelig gift med Diana Strom-Eliassen, som er en vakker gallerieier. I tillegg jobber han som kunsttyv for å kunne finansiere livet de lever. Tilværelsen blir snudd opp ned da han intervjuer Clas Greve for lederjobben i Pathfinder, og som har en original Rubens.

17.05 – “Kristin Lavransdatter – Korset” (1922) av Sigrid Undset. Korset er det tredje og avsluttende bindet i romansyklusen om Kristin Lavransdatter på 1300-tallet. Det har gått to år siden sist, Kristin og Erlend har flyttet tilbake til Jørundgård, men har ingen nære venner annet enn Ramborg og Simon. De er uenige om sønnenes oppdragelse og fremtidsutsikter, noe som til slutt fører til at Erlend flytter til Haugen, en øde fjellgård. Begge prøver å tilnærme seg hverandre, men stiller krav som den andre ikke vil innfri.

23.05 – “Kvitebjørnen” (1906) av Rasmus Løland. «Kvitebjørnen» er en fortsettelse på boka «Det store nashornet» som kom i 1900, og er en av de første norske barnebøkene skrevet ut i fra barnets synsvinkel. Vi følger guttene Pål, Gunnar, Kolbjørn og Andres, fra 9-12 år, fra «Den første snøsundagen» til «Isfossen og vårblomen», gjennom vinteren til våren. De bor i ei bygd i Ryfylke, som forfatteren, preget av pietisme og gudsfrykt. Gjennom lek og fantasi utvikler de redskap til å møte voksenverdenen.

01.05 – “Rødby-Puttgarden” (2005) av Helle Helle. Søstrene Jane og Tine bor sammen i en blokkleilighet i Rødby i Danmark på 80-tallet. Begge jobber som ekspeditriser i parfymeavdelingen på ferga mellom Rødby-Puttgarden. Jane forteller om deres forhold til menn i nåtiden og gir sporadiske tilbakeblikk blir barndommen.Helles knappe og presise setninger, gjør at handlingen får et visst tempo, selv om det ikke skjer så mye. Jeg får på følelsen av at alle venter på noe, og det som skjer nå, ved bokens handling, er bare for å få tiden til å gå. Til tross for det lette språket, dialoger for det meste, ligger mørket og lurer.

21.04 – “Etter begravelsen” av Agatha Christie

19.04 – “Genanse og verdighet” (1994) av Dag Solstad. Elias Rukla møter veggen en dag i oktober. Han har en usigelig vakker kone, gode kolleger og en bra jobb som norsklærer ved Fagerborg videregående skole, men dette er ikke nok. Da han føler at ingen hører hva han sier, får han et ugjenkallelig raserianfall i skolegården. Dette utløser en tankerekke tilbake til de valgene han har gjort i livet.

10.04 – “Garman & Worse” (1880) av Alexander L. Kielland. Fortellingen sentreres rundt flere personer knyttet til Garman og Worses handelshus i Stavanger rundt 1880, og deres forhold til hverandre. Gjennom de forskjellige skikkelsene tas det opp tema som bl.a. modernisering, klasseskiller, teologi og forvaltningen av den, ekteskap, utroskap, skole, kvinners plass i familien og karrieremuligheter.

31.03 – “Kniven på strupen” (1991) av Kjartan Fløgstad. Banksjef Gust. Heimstad blir skutt, og Ann Dante, Stegg Nerud og Bjørn Blakke stikker av med et helikopter fra industribyen Lovra. De går under jorden, samtidig som flere blir involvert i saken deres. Etterhvert viser det seg at det dreier seg om mye mer enn det man først trodde. Internasjonale handels- og finansforbindelser, både lovlige og ulovlige, har tilknytning til hovedpersonene.

05.03 – “Nedstörtad ängel” (1986) av Per Olov Enquist. I løpet av 6 kapitler utspiller 4 hendelser seg: Den ene handler om forteller-jegets drømmer og søken etter sin døde far. Den andre er om K som er overlege på Ulleråkers sykehus og hans kones anstrengte forhold til hverandre, og om deres forhold til gutten som har drept ei mindreårig jente. Den tredje er om Ruth Berlau som behandles for alkoholisme og bærer på en gipsavstøpning av Bertold Brechts dødsmaske. Den fjerde handler om Pasqual Pinon som ble født med et kvinneansikt i pannen, Maria, som beveger leppene, men har ingen stemme annet enn den Pinon hører i hodet sitt.

27.02 – “Babettes gjestebud” (1958) av Karen Blixen. Hovedpersonen Babette flykter i 1871 fra Paris til den lille, isolerte fiskeværet i Finnmark. I Berlevåg blir hun husholderske hos to eldre puritanske prestedøtre som gir henne hus- og hjerterom. I mange år steller Babette for søstrene, tar del i husarbeid og matlaging. Hennes eneste bånd til hjemlandet er et lotterilodd, og 14 år etter vinner hun helt uventet 10.000 franc, en enorm sum penger. Søstrene frykter at Babette nå vil forlate dem. Til deres fars hundreårsjubileum for hans fødsel, steller de sammen i stand et gjestebud, der Babette bestemmer menyen.

19.02 – “Pan” (1894) av Knut Hamsun. Løytnant Glahn søker en tilværelse nærmere naturen og tilbringer våren, sommeren og høsten i Nord-Norge. Han leier en skoghytte og jakter på det han har behov for. Thomas Glahn blir kjent med Edvarda og Eva, innleder forhold til dem, og dras mellom sivilisasjonen og naturen. Han er en vandrer og klarer ikke helt å slå rot.

13.02  -”Fröken Julie” (1888) av August Strindberg

09.02 – «Gylvaginning» (ca. 1220) av Snorre Sturlason. Kong Gylve lurer på hvorfor åsafolket får alt til å gå etter viljen deres. Er det egne evner eller overnaturlige makter? Han omskaper seg til en gammel mann og drar til Åsgard. Æsene ser han komme og lager synkvervinger (synsbedrag) mot ham. Tre høvdinger; Høg, Jamhøg og Tredje tar i mot ham og svarer på alle hans spørsmål. Han får blant annet vite om verdens opphav, æsene, daglige gjøremål og større hendelser i Åsgard, Ragnarok og livet etterpå – det vi i dag kaller norrøn mytologi.

01.02 – «Den fremsynte» (1870) av Jonas Lie. David Holst etterlater seg opptegnelser om Nordland og livet hans, etter sin død. Det viser seg etterhvert å være en beretning om hans store barndomskjærlighet: naboen og prestedatteren Susanne. De blir sammen rundt konfirmasjonstider og holder det skjult fordi de er ennå er så unge. David er synsk og arvelig disponert for sinnsykdom, og etter anbefaling fra doktoren blir han sendt til Trondenes for å studere. Forholdet til Susanne blir satt på en hard prøve.

25.01 – «Mannfolk» (1886) av Arne Garborg. På annen halvdel av 1800-tallet møtes unge malere, lærere, kontordamer, studenter og prestekandidater – de fleste under utdanning og på vei til et yrke – på et danselag i Kristiania Arbeidersamfunn. Senere treffes de i forskjellige sammenheng og diskuterer spesielt ekteskap og kjønnsmoral. De søker etter livspartnere, men kan ikke etablere seg før i 30-årene, noe som gjør at de unge med seksualdrift finner midlertidige løsninger.

18.01 – «Bisettelsen» av Lars Saabye Christensen. «Bisettelsen» er avslutningen på trilogien som starter med «Beatles» og fortsetter med «Bly». 4. januar 2001 våkner 50-årige Kim Karlsen opp på Sortland hotell med hukommelsestap. Første halvdel av boka er en drømmeaktiv sekvens der Kim treffer personer fra både nåtid og fortid, siste del handler om hvordan Gunnar, Ola og Sebastian reagerer på det som har skjedd med Kim.

14.01 – «Kafka på stranden» av Haruki Murakami. Verdens hardeste 15-åring, Kafka Tamura, rømmer hjemmefra, da han ikke orker å bo sammen med sin kunstner-far i Tokyo. Han vil finne sin mor og søster som flyttet fra dem da han var 4 år, og havner på et avsidesliggende bibliotek, eid av kvinnen Saeki og betjent av androgyne Oshima. Samtidig dreper Nakata, en eldre mann som kan snakke med katter, Johnny Walker som lager fløyter av kattesjeler. Han begir seg også ut på en reise som etterhvert har tilknytning til Kafkas liv.

2 thoughts on “2009

  1. Pingback: Ellens tråd i veven » Bloggarkiv » Leseåret 2009

  2. Hei..Søkte på nettet fordi jeg ville lære å brette tulipaner (O: Og så fant jeg bloggen din, med oppskrift (O: Tusen takk..Nå har jeg brettet så mange at nå kan jeg det. Men jeg klundret og klødde meg i hodet, selv om oppskriften din er veldig god. TUsen takk. Nå skal vi brette tulipaner i barnehagen på mandag..En koselig blogg, som jeg håper du oppdaterer. ha en fin kveld. Klem fra Mai Liss

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *